Στα πλαίσια εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γερακίου διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα ‘ΝΕΑ Κ.Α.Π. 2023-2027’. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 28/03/23 και ώρα 17:00 στο κτίριο της Ένωσης Απανταχού Γερακιτών στο Γεράκι Λακωνίας (έναντι Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι: 17:00-17:30 Χαιρετισμοί 17:30-18:00 ‘Νέα Κ.Α.Π. 2023-2027 και η σημασία του συνεργατισμού’ Αναστάσιος Τσάκωνας, Γεωπόνος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας 18:00-18:30 ‘Τα συλλογικά σχήματα στο πλαίσιο της Νέας Κ.Α.Π.’ Dr Νίκος Διαμαντίδης, Βιολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Σύμβουλος επιχειρήσεων 18:30-19:30 ‘Νέα Κ.Α.Π. 2023-2027 και οικολογικά σχήματα στις δενδρώδεις καλλιέργειες’ Δημήτρης Μπίζος, Γεωπόνος MSc, Μελετητής Συντονιστής: Χρήστος Θανόπουλος, Γεωπόνος MSc
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γερακίου από τον Αύγουστο του 2021 υλοποιεί επιχειρησιακό πρόγραμμα ως αναγνωρισμένη Οργάνωση Παραγωγών στον τομέα του ελαιολάδου. Το πρόγραμμα αν και δεν ήταν τριετούς διάρκειας όπως τα προηγούμενα, στα οποία συμμετείχε, αλλά πολύ μικρότερου χρόνου είχε θετικά αποτελέσματα συμβάλλοντας σημαντικά στις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας, τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιτεύχθηκαν: Προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών στο στάδιο της ελαιοκαλλιέργειας . Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πιλοτική παρακολούθηση πληθυσμού ωφέλιμων εντόμων ως πρακτικής βιολογικής καταπολέμησης εχθρών της ελιάς Πλήρης συμμόρφωση των διαδικασιών παραγωγής ελαιοκάρπου με τις απαιτήσεις του προτύπου ολοκληρωμένης διαχείρισης Agro 2.1-2.2 Η συμμόρφωση αυτή αποτυπώνει με τον πλέον εμφανή τρόπο τη δέσμευση μας για την παραγωγή ελαιοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και σύμφωνα με αειφορικές πρακτικές Προσαρμογή των διαδικασιών λειτουργίας του ελαιουργείου σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας. Η πιστοποίηση της λειτουργίας των παραγωγικών μας εγκαταστάσεων σύμφωνα με διεθνή πρότυπα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της προσαρμογής αυτής Συμμετοχή των παραγωγών σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα κατάρτισης που συνοδεύτηκε από επιδείξεις πρακτικών στον αγρό και κάλυψε σημαντικές πτυχές της παραγωγικής διαδικασίας όπως η λίπανση, η φυτοπροστασία, και η συγκομιδή Ενίσχυση της προβολής της ΟΕΦ η οποία στηρίχθηκε στην αξιοποίηση του δικτυακού τόπου της ΟΕΦ. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του προγράμματος.
Με αυτό το μήνυμα γιορτάζεται σήμερα 5 Δεκεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους, η οποία καθιερώθηκε το 2013 από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Η αρχή βέβαια για την καθιέρωση μια Παγκόσμιας Ημέρας για το έδαφος είχε γίνει το 2002 από τη Διεθνή Ένωση Επιστημών του Εδάφους (IUSS) θέλοντας να αναδείξει την σπουδαιότητα αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου. Το έδαφος αποτελεί βασική συνιστώσα της αγροτικής ζωής, της γεωργικής ανάπτυξης και της οικολογικής βιωσιμότητας και είναι η βάση για την παραγωγή τροφίμων, ζωοτροφών, καυσίμων και ινών, ενώ υποστηρίζει πολλές κρίσιμες λειτουργίες οικοσυστήματος. Προσφέρει κατοικία στους αναρίθμητους μικροοργανισμούς που πραγματοποιούν τις βιοχημικές μετατροπές – από τη δέσμευση του ατμοσφαιρικού αζώτου έως την αποσύνθεση της οργανικής ουσίας – καθώς και στα μικροσκοπικά ζώα, τους γαιοσκώληκες, τα μυρμήγκια, τους τερμίτες και άλλους ασπόνδυλους οργανισμούς. Το μεγαλύτερο μέρος της βιοποικιλότητας βρίσκεται εντός του εδάφους και όχι πάνω από αυτό. Παρά τον πολύπλευρο ρόλο του στην ανθρωπότητα, αυτή φροντίζει με τις δραστηριότητες της να τον υποβαθμίζει και να τον εξαντλεί. Η απώλεια θρεπτικών στοιχείων του εδάφους είναι μια σημαντική διαδικασία υποβάθμισης του εδάφους που απειλεί τη διατροφή και αναγνωρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο για την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα σε όλο τον κόσμο. Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2022 (#WorldSoilDay) και η εκστρατεία της "Soils: Where food begins" στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της διατήρησης υγιών οικοσυστημάτων και της ανθρώπινης ευημερίας, αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις στη διαχείριση του εδάφους, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του εδάφους και ενθαρρύνοντας τις κοινωνίες να βελτίωση της υγείας του εδάφους. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γερακίου και τα μέλη του φροντίζουν μέσω της εφαρμογής…
Από το 2019 η 26η Νοεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day) με πρωτοβουλία της UNESCO. Σκοπός της ετήσιας αυτής γιορτής είναι να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που αυτή ενσωματώνει, προκειμένου η διεθνής κοινή γνώμη να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα. To ελαιόδεντρο, το ευλογημένο αυτό δέντρο, έχει τις ρίζες του στη Μεσόγειο και αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας. Διαδεδομένο πλέον και στις πέντε ηπείρους, συμβάλλει σε πολλές χώρες στη βιώσιμή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους και στη διατήρηση των φυσικών τους πόρων. Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, έχοντας αποδεδειγμένη θρεπτική αξία για την υγεία του ανθρώπου και όντας βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής, προσφέρουν μεγάλη ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων, ανοίγοντας τους ορίζοντες για απεριόριστες γαστρονομικές δυνατότητες, οι οποίες αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο από τους πιο φημισμένους σεφ ανά τον κόσμο. Ευρέως αναγνωρισμένες είναι επίσης και θεραπευτικές ιδιότητες των παραγώγων της στην πρόληψη αρκετών ασθενειών. Ως παράγοντας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η ελαιοκαλλιέργεια έχει θετικό ισοζύγιο άνθρακα, καθώς, κατά τον κύκλο ανάπτυξής του, το ελαιόδεντρο απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκριτικά µε τα αέρια θερμοκηπίου που εκλύονται κατά τη διαδικασία παραγωγής του παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου. Ο ΑΣ Γερακίου τιμά τη σημερινή ημέρα καθώς η καλλιέργεια της ελιάς παραμένει ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην οικονομία του τόπου μας αφήνοντας σημαντικά εισοδήματα σε κάθε αγροτική οικογένεια.
Ενόψει της έναρξης λειτουργίας του ελαιοτριβείου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γερακίου προτρέπει τους ελαιοπαραγωγούς να λάβουν υπόψη τις ακόλουθες πληροφορίες για την ορθή ελαιοσυλλογή και μεταφορά της ελιάς στο ελαιουργείο και την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας του ελαιολάδου. Για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου προγραμματίστε το χρόνο ελαιοσυλλογής. Συνήθως η αλλαγή του χρώματος από πράσινο σε ιώδες δίνει «το σύνθημα» για το ξεκίνημα του μαζέματος της ελιάς Οι καρποί που πέφτουν πρόωρα στο έδαφος θα πρέπει να μαζεύονται πρώτοι και να μην αναμειγνύονται με τους άλλους γιατί δίνουν λάδι κατώτερης ποιότητας. Ο ραβδισμός και το κλάδεμα των δέντρων συνιστάται να αποφεύγονται κατά τις βροχερές μέρες, διότι δημιουργούνται πληγές που είναι πολύ επικίνδυνες για μολύνσεις των δέντρων από καρκίνωση Χρησιμοποιήστε εξοπλισμό (δίχτυα ελαιοσυλλογής, βέργες κτλ) ο οποίος είναι κατάλληλος για την συγκομιδή. Με τη χρήση μηχανικών μέσων συγκομιδής επιτυγχάνεται η συγκομιδή περισσότερων δέντρων σε λιγότερο χρονικό διάστημα Χρειάζεται προσοχή κατά το ράβδισμα ώστε να μην προκαλούνται τραυματισμοί στους καρπούς και υποβαθμίζεται η ποιότητά τους. Κατά την λίπανση του εξοπλισμού είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε λιπαντικά φυτικής προέλευσης Η χρήση του εξοπλισμού κατά τη συγκομιδή να γίνεται προσεκτικά, για να αποφευχθεί πιθανή διαρροή λιπαντικού. Μια τέτοια διαρροή προς τα δίχτυα συλλογής ή και τους σάκους θα «μετανάστευε» στο ελαιόλαδο και θα το επιμόλυνε. Αποφεύγετε να υπερφορτώνετε τους σάκους γιατί με τον τρόπο αυτό συμπιέζετε την ελιά και τραυματίζεται Μεταφέρετε τον ελαιόκαρπο στο ελαιοτριβείο το συντομότερο δυνατό για την αποφυγή υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.
Η Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΓΕΡΑΚΙΟΥ προσκαλεί όλους τους συμμετέχοντες παραγωγούς να παρευρεθούν στην προγραμματισμένη εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί την ΠΕΜΠΤΗ 10/11/2022 - Ώρα: 17:00 στα πλαίσια εφαρμογής της δράσης “ Γ.ΙΙΙ.1 Εφαρμογή προγράμματος κατάρτισης παραγωγών στον αγρό” του εγκεκριμένου προγράμματος εργασίας της ΟΕΦ Α.Σ. ΓΕΡΑΚΙΟΥ Σημείο συνάντησης: Eγκαταστάσεις συνεταιρισμού Α.Σ. ΓΕΡΑΚΙΟΥ και μετάβαση στον ελαιώνα Εκπαιδευτές: Η εκπαίδευση θα υλοποιηθεί από την εταιρεία INNEGRITY E.E. – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εισηγητές: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Γεωπόνος / ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, Γεωπόνος
Δημοσιεύθηκε η απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και ο έλεγχος των προϋποθέσεων για την απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% επί των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας όσων είναι μέλη συλλογικών σχημάτων. Δικαιούχοι του κινήτρου της απαλλαγής κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου εισοδήματος από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας του άρθρου 15 του ν. 4935/2022 είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την 31/12 του έτους για το οποίο χορηγείται η απαλλαγή. Υπενθυμίζεται ότι ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται όποιος: Είναι εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων) Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης Ασχολείται κατά τουλάχιστον 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του Από το συνολικό του εισόδημα το 50% τουλάχιστον είναι αγροτικό Είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση, όπου απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία Τηρεί λογιστικά βιβλία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η απαλλαγή χορηγείται στους παραπάνω αγρότες, οι οποίοι παράγουν προϊόντα, με εξαίρεση τα προϊόντα αλιείας (θαλάσσιας αλιείας, σπογγαλιείας, οστρακαλιείας, αλιείας εσωτερικών υδάτων) και α) είτε είναι μέλη νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων και προμηθεύουν αυτό με το 75% τουλάχιστον των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής τους, β) είτε πωλούν στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας το 75% τουλάχιστον της συνολικής αγροτικής παραγωγής τους. Ως παρεμφερή θεωρούνται τα προϊόντα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία προϊόντων όπως: φρούτα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, σιτηρά/δημητριακά, λαχανικά συμπεριλαμβανομένων των βολβών (πατάτες, κρεμμύδια κ.λπ.) και των μανιταριών,…
Η Πολλαπλή Συμμόρφωση αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής και αποσκοπεί στην αειφόρο ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Στο πλαίσιο της Πολλαπλής Συμμόρφωσης πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες υποχρεώσεις όπως ορίζονται στους Κανονισμούς (ΕΕ) 1306/2013 και (ΕΕ) 809/2014. Οι ενωσιακές και εθνικές διατάξεις που διέπουν της Πολλαπλή Συμμόρφωση έχουν ως βασικούς στόχους τα ακόλουθα: Επίτευξη αειφορίας Διατήρηση του αγροτικού τοπίου Προστασία του περιβάλλοντος Ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων Ασφάλεια, υγιεινή και ευημερία των γεωργών Ασφάλεια, υγιεινή και ευημερία των ζώων και των φυτών Υγεία του καταναλωτή Με λίγα λόγια είναι ένα σύνολο κανονισμών που καθοδηγεί τους παραγωγούς στο τι πρέπει και στο τι δεν πρέπει να πράττουν ώστε να λαμβάνουν αγροτικές ενισχύσεις. Το παρόν εγχειρίδιο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει σκοπό να ενημερώσει τους γεωργούς για τους κανόνες της πολλαπλής συμμόρφωσης και τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από αυτή. Οι απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης αφορούν δικαιούχους που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις, δικαιούχους των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, του αμπελοοινικού τομέα καθώς και συνδεδεμένων καθεστώτων εκτάσεων και ζώων. Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις τήρησης των απαιτήσεών της οι μικροκαλλιεργητές. Αρμόδια ελεγκτική αρχή της Πολλαπλής Συμμόρφωσης είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος πραγματοποιεί όλους τους επιτόπιους ελέγχους Δείτε τον Οδηγό του ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γερακίου μαζί με άλλους τέσσερις Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Οργανώσεις Παραγωγών εκφράζουν, με κοινή τους ανακοίνωση, την ικανοποίηση τους για την επίλυση του προβλήματος με την ονομασία Kalamata Olives αφετέρου προτρέπουν και προσκαλούν όλους τους εμπλεκόμενους να ενωθούν για να διασφαλίσουν το προϊόν της Ελληνικής ελιάς Καλαμών. Ακολουθεί το δελτίο τύπου Μετά την δημοσιοποίηση της Υπουργικής Απόφασης 1773/251445 (ΦΕΚ4641 Β 02/09/2022) για την καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», δίνεται το δικαίωμα στους εξαγωγείς της ελιάς ποικιλίας Καλαμών να χρησιμοποιούν ξανά την ονομασία στις Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες αγορές. Οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επενδύσει σε φυτικό κεφάλαιο, μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για να καταφέρουν να παράγουν ποιοτικό προϊόν το οποίο εξάγεται σε ποσοστό άνω του 80% με την ονομασία KALAMATA OLIVES. Για την ονομασία αυτή, οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, σε ανθρώπινο δυναμικό και έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες διαχρονικά, με αποτέλεσμα να έχουν κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι εξαγωγές άνω των 220 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η απόφαση αυτή ομαλοποιεί την εγχώρια αγορά της ελιάς καλαμών σε μια ελαιοκομική χρονιά που η παραγωγή είναι ιδιαίτερα αυξημένη ποσοτικά και μιλάμε ήδη για παραγωγή ρεκόρ για την χώρα μας. Με την απόφαση έγινε το πρώτο βήμα ώστε να καθίσουμε όλοι (ΔΟΕΠΕΛ, ΣΥΜΕΠΟΠ, Παραγωγικοί φορείς) στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε για μια πραγματικά Εθνική λύση που θα διασφαλίζει τον Έλληνα παραγωγό έναντι των παραγωγών τρίτων χωρών και τον Έλληνα εξαγωγέα έναντι του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Είναι ιστορική ευκαιρία να ανοίξουμε ένα ειλικρινή διάλογο με όλη την αλυσίδα της ελιάς καλαμών ώστε να διαπιστώσουμε και…
Την καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», αποφάσισε η Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού ΥπΑΑΤ: προτεραιότητά μας η στήριξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ και όλων των εμβληματικών προϊόντων. Μετά την έκδοση της με αριθμό 1149/2022 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (σχετικά με τις ελιές Καλαμών), που ακύρωσε την με αριθμό 331/20735/7.2.2018 απόφαση του ΥπΑΑΤ (Β΄ 648), ως μη νομίμως αιτιολογημένη λόγω έλλειψης της ουσιαστικής τεχνικής κρίσης των αρμοδίων οργάνων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς προέβη, ύστερα από τη θετική εισήγηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΤΕΠΥ), σε εκ νέου έκδοσή της (ΦΕΚ Β/4641/2-9-2022). Ειδικότερα, μετά από αίτημα του διατηρητή της φυτικής ποικιλίας ελαίας με την ονομασία “KALAMON”, δηλαδή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, η ανωτέρω Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού στις 9/8/2022 κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε για την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ.1 του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/2012, δεδομένου ότι η προηγούμενη ακυρωθείσα απόφαση είχε εκδοθεί χωρίς την προβλεπόμενη από το άρθρο 6 του ν. 1564/1985 γνωμοδότηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού. Πολιτική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η στήριξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ και όλων των εμβληματικών προϊόντων της χώρας μας. Προβάλλουν την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και συμβάλλουν καθοριστικά στο στόχο μας να ταυτιστούν τα ελληνικά προϊόντα με την ποιότητα, την υψηλή διατροφική αξία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.