Με αυτό το μήνυμα γιορτάζεται σήμερα 5 Δεκεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους, η οποία καθιερώθηκε το 2013 από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Η αρχή βέβαια για την καθιέρωση μια Παγκόσμιας Ημέρας για το έδαφος είχε γίνει το 2002 από τη Διεθνή Ένωση Επιστημών του Εδάφους (IUSS) θέλοντας να αναδείξει την σπουδαιότητα αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου.
Το έδαφος αποτελεί βασική συνιστώσα της αγροτικής ζωής, της γεωργικής ανάπτυξης και της οικολογικής βιωσιμότητας και είναι η βάση για την παραγωγή τροφίμων, ζωοτροφών, καυσίμων και ινών, ενώ υποστηρίζει πολλές κρίσιμες λειτουργίες οικοσυστήματος. Προσφέρει κατοικία στους αναρίθμητους μικροοργανισμούς που πραγματοποιούν τις βιοχημικές μετατροπές – από τη δέσμευση του ατμοσφαιρικού αζώτου έως την αποσύνθεση της οργανικής ουσίας – καθώς και στα μικροσκοπικά ζώα, τους γαιοσκώληκες, τα μυρμήγκια, τους τερμίτες και άλλους ασπόνδυλους οργανισμούς. Το μεγαλύτερο μέρος της βιοποικιλότητας βρίσκεται εντός του εδάφους και όχι πάνω από αυτό.
Παρά τον πολύπλευρο ρόλο του στην ανθρωπότητα, αυτή φροντίζει με τις δραστηριότητες της να τον υποβαθμίζει και να τον εξαντλεί. Η απώλεια θρεπτικών στοιχείων του εδάφους είναι μια σημαντική διαδικασία υποβάθμισης του εδάφους που απειλεί τη διατροφή και αναγνωρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο για την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα σε όλο τον κόσμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2022 (#WorldSoilDay) και η εκστρατεία της “Soils: Where food begins” στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της διατήρησης υγιών οικοσυστημάτων και της ανθρώπινης ευημερίας, αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις στη διαχείριση του εδάφους, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του εδάφους και ενθαρρύνοντας τις κοινωνίες να βελτίωση της υγείας του εδάφους.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γερακίου και τα μέλη του φροντίζουν μέσω της εφαρμογής αειφόρων μεθόδων και πρακτικών καλλιέργειας στους ελαιώνες τους να μετριάζουν τις επιπτώσεις της γεωργικής δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον και να αμβλύνουν τα φαινόμενα διάβρωσης του εδάφους.