You are currently viewing Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Οργανώσεις Παραγωγών;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε πρόσφατα μια μελέτη-έρευνα για την άποψη που έχουν οι ίδιες οι Οργανώσεις Παραγωγών για τη σύσταση και τη λειτουργία τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί για τις Οργανώσεις Παραγωγών μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτή συμμετείχαν καταθέτοντας τις απόψεις τους 226 Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ) και Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών (ΕΟΠ) από 20 Κράτη Μέλη (ΚΜ) της ΕΕ από τους τομείς του του ελαιολάδου, του βόειου κρέατος και των αροτραίων καλλιεργειών.

Συνολικά στην ΕΕ στους τρεις τομείς (ελαιολάδου, βόειου κρέατος και αροτραίων καλλιεργειών) δραστηριοποιούνται περίπου 3.900 ΟΠ & ΕΟΠ εκ των οποίων οι 619 είναι αναγνωρισμένες. Στο δείγμα  της έρευνας συμμετείχαν 226 ΟΠ & ΕΟΠ (περίπου το 6% των ΟΠ & ΕΟΠ) εκ των οποίων αναγνωρισμένες είναι οι 81.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι Οργανώσεις Παραγωγών αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες τόσο κατά το στάδιο της σύστασής τους όσο και κατά τη λειτουργία τους.

Οι κυριότερες δυσκολίες που αναφέρουν ότι πρέπει να ξεπεραστούν για τη σύστασή τους είναι

  • Τα διαφορετικά ενδιαφέροντα (και προσδοκίες) που έχουν μεταξύ τους οι παραγωγοί και
  • Η έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των παραγωγών
  • Η μερική απώλεια της αυτονομίας που έχουν οι παραγωγοί σχετικά με την πώληση των προϊόντων τους και τον προγραμματισμό της παραγωγής τους

Επιπλέον κατά τη λειτουργία τους οι πλέον συχνές δυσκολίες είναι:

  • Μικρή διαπραγματευτική δύναμη που έχουν έναντι αγοραστών και προμηθευτών
  • Περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση
  • Ανομοιογενής παραγωγή των μελών (σε όρους ποιοτικών προδιαγραφών)
  • Διαφοροποιημένα ενδιαφέροντα των μελών
  • Διαφορετικός βαθμός δέσμευσης των μελών στην επίτευξη των στόχων της ΟΠ
  • Ελλειψη ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων
  • Εύρεση κατάλληλα καταρτισμένων και έμπειρων managers

Πηγή: omadesparagogon.gr