ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΕΡΑΚΙΟΥ

Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γερακίου ιδρύθηκε πριν περίπου 75 χρόνια. Έχει την έδρα του στο Γεράκι και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, καθώς ο αριθμός των  μελών του ξεπερνά τα 400 μέλη. 

Το 2021 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως Οργάνωση Παραγωγών στον τομέα ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς και υλοποιεί Πρόγραμμα ΟΕΦ.

Η συντριπτική πλειονότητα των μελών του Συνεταιρισμού ασχολείται με την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών, καθώς και ελαιοποιήσιμης ελιάς ποικιλίας κορωνέικης. Σε όλη τη πολυετή πορεία του Συνεταιρισμού διαρκής στόχος της προσπάθειας των μελών του  είναι η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Στο πλαίσιο αυτό ο συνεταιρισμός  αναλαμβάνει συστηματικά πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής, αποθήκευσης και τυποποίησης των προϊόντων του και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων των μελών του Συνεταιρισμού. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη δημιουργία μακροχρόνιων και σταθερών συνεργασιών με αγοραστές των προϊόντων του.

 Οι κύριες δραστηριότητες που αναπτύσσει ο Συνεταιρισμός περιλαμβάνουν :

  • την καλλιέργεια ελιάς
  • την παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς
  • την τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών.
  • την προμήθεια και εμπορία γεωργικών εφοδίων
  • την κατασκευή, προμήθεια και εμπορία μέσων αγροτικής παραγωγής, καθώς και την παροχή υπηρεσιών.

ΠΕΡΙΟΧΗ

READ ME

Το Γεράκι, γνωστό και ως «Μικρός Μυστράς», είναι κωμόπολη της Λακωνίας και  διοικητικά υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Δήμου Ευρώτα. Βρίσκεται στους πρόποδες του Πάρνωνα  σε υψόμετρο 300 μέτρων από την θάλασσα και σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων ανατολικά της Σπάρτης.  Για την προέλευση του ονόματος του υπάρχουν τρεις εκδοχές: Η πρώτη, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, ταυτίζεται με το πουλί γεράκι που πετά ψηλά στον ουρανό και εποπτεύει την περιοχή. Η δεύτερη, είναι παράφραση από την αρχαία του επωνυμία  Γερόνθραι, ενώ η τρίτη εκδοχή βασίζεται σε μελέτες που συσχετίζουν την πόλη της Ιεριχούς με την περιοχή. Έτσι, ως παράφραση έχουμε: Ιεριχώς-Ιεράκιον-Γεράκι. Το Γεράκι φημίζεται για τη μακρά παράδοσή του στην οικιακή υφαντουργία. Τα ονομαστά «γερακίτικα κιλίμια» ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία των σχεδίων τους, την ποικιλία των χρωμάτων και των διακοσμητικών μοτίβων τους και την ιδιαίτερη τεχνική τους. Το 2019 η υφαντική παράδοση του Γερακίου εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας ως η υφαντική τέχνη για την δημιουργία κιλιμιών στον όρθιο αργαλειό στο Γεράκι Λακωνίας. Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην παραγωγή της. Λόγω της  εργατικότητας των κατοίκων του, είναι από τις πλέον ανθηρές οικονομικά και φιλοπρόοδες κοινότητες της Λακωνίας. Τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής συγκεντρώνονται και υφίστανται επεξεργασία στις βιομηχανικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής. Η κυριότερη ενασχόληση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής είναι η καλλιέργεια της ελιάς με ετήσια παραγωγή βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου περίπου τους 12.000 τόνους και 500 τόνους αντίστοιχα.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΟΑγροτικός Συνεταιρισμός Γερακίου διαθέτει σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται στον οικισμού του Γερακίου σε μια ιδιόκτητη έκταση 14.309,93 m2 .

Στην έκταση αυτή  βρίσκονται τα επί μέρους κτίρια τα οποία εξυπηρετούν τις δραστηριότητες του Α.Σ. Γερακίου.

  • Ελαιοτριβείο
  • Μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιων ελιών
  • Αποθηκευτικοί χώροι
  • Χώροι γραφείων
  • Γεωπονικό κατάστημα

Το ελαιουργείο του Συνεταιρισμού με μέσο ετήσιο όγκο 500 τόνων ελαιολάδου είναι από τα πρώτα ελαιουργεία στην Ελλάδα που εφάρμοσαν κοινή άλεση για το σύνολο του ελαιοκάρπου. O ελαιόκαρπος κάθε παραγωγού δεν επεξεργάζεται μεμονωμένα, αλλά συγκεντρωτικά μαζί με τον ελαιόκαρπο όλων των παραγωγών, ο οποίος αλέθεται αυθημερόν μέσα σε λίγες ώρες μετά το μάζεμά του. Το ελαιόλαδο που παράγεται αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες ελαιοδεξαμενές  συνολικής χωρητικότητας περίπου 700 τόνων μέχρι την τυποποίηση του. 

Στο ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού εφαρμόζεται Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων και Σύστημα Διαχείρισης της Ιχνηλασιμότητας σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 22000:2005 & ISO22005:2008 αντίστοιχα.  Επιπλέον το ελαιοτριβείο είναι ενταγμένο στο σύστημα ελέγχου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την παραγωγή του ελαιολάδου ΠΓΕ ΛΑΚΩΝΙΑ.

Οι αποθηκευτικοί χώροι της επιτραπέζιας ελιάς καταλαμβάνουν έκταση 765 τ.μ, η οποία  διαθέτει περίπου 150 πλαστικές δεξαμενές για χωρητικότητα 1000 τόνων ελαιοκάρπου. 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΕΛΙΕΣ

Οι ελαιώνες των παραγωγών του συνεταιρισμού αναπτύσσονται στην εύφορη πεδιάδα του Ευρώτα  όπου παράγεται το ελαιόλαδο ΠΓΕ ΛΑΚΩΝΙΑ και η ελιά Καλαμών. Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, το πλούσιο σε ιχνοστοιχεία έδαφος σε συνδυασμό με το μεράκι των παραγωγών της δίνουν προϊόντα άριστης ποιότητας με μοναδική γεύση.

Το ελαιόλαδο που παράγει ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΕΡΑΚΙΟΥ προέρχεται από ελαιόκαρπο κυρίως της ποικιλίας «Κορωνέϊκη» εξαιρετικής ποιότητας. Το κλίμα της περιοχής, ο τρόπος καλλιέργειας και το σύγχρονο ελαιοτριβείο (μηχανικές μέθοδοι έκθλιψης) συνθέτουν τα στοιχεία για την δημιουργία ανώτερης ποιότητας ελαιολάδου. Χαρακτηρίζεται από την ισορροπία μεταξύ πικράδας και απαλής πιπεράτης επίγευσης σε συνδυασμό με πλούσια και φρέσκα αρώματα.

Η επιτραπέζια ελιά Καλαμών ή νυχάτη Καλαμών είναι από τα πιο φημισμένα προϊόντα του συνεταιρισμού. Ο ελαιόκαρπος προέρχεται από την ομώνυμη ποικιλία «Καλαμών». Μετά τη συγκομιδή ακολουθεί η ποιοτική διαλογή, η ταξινόμηση, το πλύσιμο και η εμβάπτιση σε άλμη για να ξεπικρίσει ο καρπός. Το σχήμα, το χρήμα και η διακριτλη φρουτώδης και πλούσια γεύση  και  η διακριτική φρουτώδη και πλούσια γεύση την καθιστούν μια από τις πιο ξεχωριστές βρώσιμές ελιές παγκοσμίως.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα Καν.(ΕΚ) 611/2014 και 615/2014, Δράση ΣΤ.ΙΙ.1. του εγκεκριμένου προγράμματος με την υπ’ αριθ. 918/88198/04.08.2021, Απόφαση της Προϊσταμένης Γενικής Δ/νσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

                             ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΕΦ

Copyrights: ΑΣ ΓΕΡΑΚΙΟΥ